On Sale
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM249.00 RM239.00
RM69.00 RM54.00
RM69.00 RM54.00
RM110.00 RM89.00
RM110.00 RM89.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00
RM110.00 RM99.00

Free Shipping

On Selected Product.

Rebates & Coupons

Save more using Rebates or Coupons.

Reward Point

Become Our Member and Enjoy Rewards!

Secured Web

We use the best security features

Help & Support

Hotline: 
+6019-7701187


E-mail: 
sales@nourulle.com 

Pentingnya Berpantang

Posted by admin 13/11/2016 0 Comment(s) Kehamilan,

SALAM PUAN,

Saya tahu Puan bakal bersalin tak lama lagi. Dah mula buat preparation? Ker belum mula apa-apa lagi? Jangan pandang REMEH yer!

Berpantang Itu Penting!

  • Untuk MENGEMBALIKAN TENAGA selepas berhempas-pulas 'berjuang' untuk melahirkan baby tersayang
  • Untuk MEMULIHKAN luka dalaman dan luaran dek tekanan yang hebat semasa proses bersalin
  • Untuk MENJAGA KESIHATAN FIZIKAL, EMOSI & MENTAL ibu selepas bersalin supaya boleh focus menjaga baby pula, juga untuk kesihatan jangka masa panjang
  • Untuk MENJARAKKAN KEHAMILAN yang seterusnya

Ramai ibu-ibu muda zaman sekarang ambil mudah persediaan BERPANTANG ni. Tak kisahkah bersalin normal ataupun ceaser, WAJIB BERPANTANG!

Disebabkan ibu-ibu 'CULAS' ketika BERPANTANG, kes-kes seperti kat bawah ni sering berlaku:

  • BENTAN. Maksudnya sakit semula setelah hampir sembuh selepas bersalin. Bentan ni bukan jer sakit ketika Puan BERPANTANG, tapi boleh sebabkan kesan jangka panjang! BAHAYA NI!
  • MEROYAN pula sejenis kemurungan atau tekanan perasaan yang dialami segelintir ibu-ibu dalam pantang, sampaikan TAKNAK JAGA atau CEDERAKAN baby dan diri sendiri! LAGI BAHAYA!
  • LETIH yang teramat sangat sampaikan nak menyusu baby pun TAK LARAT! KESIAN BABY!
  • TUMPAH DARAH. Berlaku disebabkan rahim yang TIDAK MENGECUT atau URI TERTINGGAL dalam rahim. Tumpah darah boleh sebabkan MAUT!
  • KESIHATAN DALAMAN terjejas bila dah semakin berusia dan dah banyak kali bersalin. Badan mula rasa bisa-bisa, sakit-sakit, lemah kawalan kencing dan seterusnya ibu-ibu jadi dingin dan lemah tenaga batin. TAK KESIAN KAT SUAMI KE?

Murung Lepas Bersalin Boleh Dirawat

Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) 1999 menunjukkan kemurungan adalah penyakit keempat utama di dunia yang boleh menyebabkan hilang keupayaan dan menambahkan kesengsaraan kepada si pesakit.

Dianggarkan bahawa hampir 10 sehingga 20 peratus wanita mengalami masalah kemurungan selepas bersalin. Presiden MPA, Dr. Abdul Kadir Abu Bakar, berkata, rasa sedih atau murung yang timbul sejurus melahirkan anak adalah normal.

Petikan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 05/05/2011

Jadi, Apa Yang Perlu Puan Lakukan Untuk Mengelakkan Masalah Ni?

Nak BERPANTANG, mestilah dengan cara yang betul. Jangan buat secara 'MEMBUTA-TULI', nanti takut menyusahkan diri sendiri pula.

Nenek moyang kita dah lama ajarkan cara BERPANTANG yang betul. Yelah, orang tua lagi awal makan garam dari kita ye tak? Antaranya:

  • Berurut, paling penting untuk melegakan sengal-sengal otot dan urat-urat tersimpul. Ia juga boleh bantu menenangkan ibu-ibu BERPANTANG.
  • Bertungku dapat bantu mengecutkan rahim, keluarkan angin dan mengeluarkan darah kotor dengan lebih cepat. Orang dulu-dulu bertungku dengan batu sungai yang dipanaskan dan dibalut dengan daun-daun herba.
  • Mandi herba pula membantu memberi kesegaran pada tubuh. Antara herba yang sering digunakan adalah daun serai wangi, daun pandan, daun inai dan sebagainya.
  • Pilis dan param pula untuk mengelakkan pening-pening kepala, juga mengelakkan angin masuk dalam tubuh.
  • Berbengkung ni SANGAT PENTING tak kira bersalin normal ataupun Ceaserean untuk menghalang peranakan turun dan mengembalikan semula bentuk tubuh yang ramping. Juga untuk menguatkan otot-otot perut dan pinggul. Pemilihan bengkung boleh mengikut kesesuaian dan keselesaan

Alamak, mana la sempat nak nak buat, nak cari menda-menda ni, tak reti la. Zaman sekarang ni, tak payah risau dah, senang nak cari set bersalin, memang sangat  terbukti BERKESAN, MUDAH, SELAMAT & PRAKTIKAL untuk ibu-ibu zaman sekarang.

Jom click SINI  untuk mengetahui lebih lanjut.

Write a Comment